Tedd izgalmasabbá a reggelidet vagy a nasidat akkor is, ha vegán vagy, esetleg kerülnöd kell a glutént vagy a laktózt vagy egyszerűen és nagyszerűen „csupán” egészségesen szeretnél étkezni a magad és a környezeted érdekében!
Palacsintákat, muffinokat, gofrikat, gyümölcsös vagy csokis reggelit vagy desszertet készíthetsz villámgyorsan csupa egészséges superfood-ból pillanatok alatt, csak a fantáziád szabhat határt, az induláshoz pedig adunk néhány tippet.
Hogy is néz ki a gluténmentes, laktózmentes vegán palacsinta alaprecept?
Ahhoz, hogy összedobj egy gluténmentes, laktózmentes vegán gofrit vagy palacsintát, először is bonts ki egy Iswari pancake mix-et!
Miért pont Iswari palacsintapor?
Mert bio, laktózmentes, gluténmentes
Mert nem tartalmaz semmi felesleges anyagot, mint pl. mesterséges színezék vagy édesítőszer
Mert ha nem akarod máshogy variálni, elegendő csupán vizet adnod hozzá
Mert nincs benne hozzáadott cukor, helyette a jól megválasztott összetevők édesítik meg, pont, amennyire kell
Mert lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, amelyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintedet.
Mert fontos nyomelemeket tartalmaz, mint a mangán a vas vagy a cink
Mert bárhogy variálhatod, mindig isteni végeredményt kapsz, amiért hálásak lesznek az ízlelőbimbóid
Szóval, bonts fel egy Iswari palacsinta mixet, vegyél ki belőle annyit, amennyi az elkészítendő palacsintához kell:
Íme az alaprecept, amivel pár perc alatt kész is vagy.
1db palacsintához 2 evőkanál palacsinta mix
1db gofrihoz 4 evőkanál palacsinta mix
1: Keverd össze a palacsintaport növényi tejjel vagy vízzel 1:1 arányban.
2: Keverd addig, amíg sűrű, krémes masszát nem kapsz.
3: a) Palacsinta: serpenyőben, közepes lángon 3-4 percig süsd. A sütés felénél fordítsd meg (amikor buborékok keletkeznek a felületen és aranybarna az alap).
b) Gofri: Kanalazd a tésztát a gofrisütőbe, és a szokásos módon süsd meg.
4: Tálald gyümölcsökkel, öntetekkel ízlés szerint.
|
A palacsinta por elkészítését variálhatod számtalan módon, csak a képzeleted szabhat határt!
Készíthetsz belőle sütőben sült gyümölcsös vagy csokis süteményeket, rétegezheted pl. reszelt almával vagy más gyümölccsel.
Kipróbálhatod a palacsinta mix segítségével a gluténmentes, laktózmentes muffint, amit könnyen magaddal vihetsz munkába vagy odateheted a gyerkőcnek tízóraira.
Azt már tudod, hogy mit nem találsz a palacsinta mixek összetevői között (glutén, laktóz, mesterséges színezék, hozzáadott cukor…) de nézzük meg azt is, mi az amitől szuper hatása van a szervezetedre a palacsinta mix összetevőinek
Mit találsz bennük? Csupa vegán, gluténmentes és laktózmentes egészséges alapanyagot!
Itt találod őket, a képekre kattintva:
A választott palacsintamix-től függően íme néhány összetevő:
Teljes kiőrlésű gluténmentes zabliszt: Amellett, hogy magas a rosttartalma és kiváló növényi fehérjeforrás, az ebben a keverékben található zabpehely magas arányban tartalmaz ásványi anyagokat, például magnéziumot, vasat és foszfort. Ennek a reggeli keveréknek a fő összetevőjeként a zab kiváló segítség a jóllakottság megőrzésében, a koleszterinszint és a vércukorszint szabályozásában.
Barnarizs liszt: kiválóan helyettesíti a finomított búzalisztet, nemcsak azért, mert természetesen gluténmentes, hanem funkcionalitása és sokoldalúsága miatt is, így ezek a palacsinták és gofrik könnyedebbek, miközben hozzájárulnak a termék tápanyag-sűrűségéhez.
Lenmag: amellett, hogy kiváló növényi fehérje, rost és omega-3 zsírsav forrás, elengedhetetlen a palacsinták/gofrik szerkezetének és kohéziójának megteremtéséhez, mivel természetesen megköti a tésztát, így nincs szükség tojás hozzáadására. A szervezetünk számára nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírokban gazdag.
Őrölt hajdina: magas fehérje-, összetett szénhidrát- és rosttartalommal látja el a keveréket - zab- és barnarizsliszttel kombinálva hozzájárul a jóllakottság érzéséhez, és kitűnő textúrát ad a palacsintának és gofrinak.
Őrölt mandula: nemcsak különleges és kellemes ízt biztosít, hanem mindenekelőtt a telítetlen zsírokat. Ha ezeket a telített zsírok (főleg állati eredetű termékekben) helyettesítőjeként beiktatjuk az étrendbe, hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.
Kender fehérje: az egyik legteljesebb (aminosavprofilt tekintve) és táplálkozási szempontból kétségtelenül az egyik leggazdagabb növényi fehérje. Gazdag magnéziumban, foszforban és káliumban, valamint kiváló omega-3 zsírsavforrás. Más fehérje-kiegészítési megoldásoktól eltérően a kenderfehérje kiváló választás, mivel kiegyensúlyozott összetételt nyújt, például ásványi anyagok, rostok és telítetlen zsírok sűrűsége és magas fehérjetartalma miatt.
Lucuma: egy Dél-Amerikában őshonos gyümölcs, és tökéletes a palacsinta- és gofri tészta krémessé és édesebbé tételéhez.
Tápiókakeményítő, a sütőpor és a himalájai rózsaszín só 3 funkcionális célú összetevő, amelyek elősegítik a kényelmet és az egyszerű elkészítést, a puha, könnyű palacsinta és sütemény készítését, és fokozzák a teljes kiőrlésű gabonák természetes ízét.
Maca: az Andokból származó gyökér, amelyet évezredek óta használnak rendkívüli táplálkozási tulajdonságai miatt. Vasban, magnéziumban, cinkben, kalciumban és fehérjében gazdag, élénkítő, energizáló és elősegíti a hormonális egyensúlyt.
Miért jó mindez, azon kívül, hogy finom és gyors?
Testsúly és glikémiás kontroll
Magas rosttartalma hozzájárul a normál emésztéshez és növeli a jóllakottság érzését, megakadályozva a túlzott kalóriabevitelt egész nap. Ugyanakkor a rostok lelassíthatják a cukor felszívódását, így segítve a vércukorszint szabályozását.
A bélrendszer egészsége
Magas rosttartalma hozzájárul a emésztés normál működéséhez, segít fenntartani a bélrendszer egészségét.
Szív-és érrendszer
A keverékben lévő rostok a telítetlen zsírtartalommal kombinálva hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, ami elengedhetetlen tényező a szív- és érrendszer egészségében.
A palacsinta mixeket megnézheted ide kattintva is:
Itt találod őket, a képekre kattintva: