TOP termékek

Házhozszállítás

Csomagod a futárnál bankkártyával is fizetheted!

20ezer Ft felett INGYENES házhozszállítás

Részletesebb információk ITT



Látogassa meg a Naturharmonia.hu webüzletet a ShopManian

 

Webműsor.hu - Az online műsorújság https://webmusor.hu/

A nyírfa


Tájékoztató jellegű leírásunkban nem konkrét termékek vagy azok tulajdonságai szerepelnek, hanem tudományos szakirodalomban fellelhető, vizsgálatokkal alátámasztott tények növényekről, gyógynövényekről, élelmiszerekről és azok hatásairól az emberi szervezetre.


 

A nyírfa hatása, egészségügyi előnyei

A nyírfa lé fogyasztása rendkívül kedvező hatással bír az egész szervezetre, elsősorban erős gyulladáscsökkentő hatásának és a benne található rengeteg haszos tápanyagnak köszönhetően.

 

nyírfa lé hatásai

 

 

A nyírfa felhasználása egészségünk érdekében:

Hatásai lehetnek: immunrendszererősítés, jobb emésztés, gyönyörű, egészséges haj és bőr, egészségesen működő húgyutak. Hajhullás és korpásodás ellen. Ízületi problémák, reumatikus betegségek esetén, csökkenti a vízfelhalmozódást a szövetekben, emiatt használatos a narancsbőr kezelésére is....

 

Betula Pendula

A Betula pendula, közönségesen ezüst nyír néven ismert, közepes méretű lombhullató fa, amelyet a Betulaceae családba sorolnak. A növény őshonos Európában.

A növények közkedvelt elnevezései közé tartoznak az ezüst nyír, az európai fehér nyír, a közönséges nyár, a szemölcsös nyír, az európai fehér nyír, a kelet-ázsiai fehér nyír, a nyírfa, a nyírfa, az erdei asszony és a síró nyír.

 

A nyírfa felhasználása:

A nyírfát egészségügyi célokból több módon is használhatjuk. Levelét teaként, kérgét szépségápolási célra, de leggyakoribban a nyírfa nedvét használják, rengeteg jótékony hatása miatt.

 

nyírfa lé hatásaMi az a nyírfa lé? 

A nyírfák nedve, és kora tavasszal szüretelik.

A tél folyamán a nyírfák tápanyagokat tárolnak, amelyek később a nedvükbe kerülnek nagy mennyiségben.

 

Jó tápanyagforrás:

A nyírfa lé számos tápanyagot tartalmaz, különösen vitaminokat és ásványi anyagokat. A történelem során a tengerészek még itták is a skorbut kivédésére.

Alacsony a kalória- és cukortartalma, ugyanakkor magas a tápanyagtartalma, például  magnézium és mangán található benne. de foszfor, kálium, folsav, C -vitamin és réz is. Ezenkívül a nyírfa nedv kis mennyiségű aminosavat és nagy mennyiségű polifenol antioxidánst biztosít, amelyek segítenek leküzdeni a szervezet oxidatív stresszét.

 

Gazdag mangánban

Alapvető ásványi anyag elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez és fenntartásához.

Kiimutatták, hogy a mangán kalciummal, cinkkel és rézzel kombinálva - mindez nyírfa lében megtalálható - segíthet csökkenteni a gerinc csontvesztését az idősebb hölgyeknél.

Ezenkívül a mangán segít a szuperoxid -diszmutáz (SOD) nevű antioxidáns kialakításában, amely megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól, és csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.

Sőt, ez az ásványi anyag elősegíti a fehérjék, szénhidrátok és koleszterin emésztését, és segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában.

 

Mire használják a nyírfát?

 

1. Immunitáshoz

A nyírfa levelek tea formájában fogyaszthatók, hogy elősegítsék a szervezet immunrendszerének fellendülését. A levelek antivirális és antibakteriális hatásúak, amelyek segítenek megvédeni a testet a fertőzésektől, és felgyorsítják az esetleges fertőzések lefolyását. A nyírfalevél számos természetes antioxidánst is tartalmaz flavonoidok és C-vitamin formájában, amelyek tovább javíthatják az általános egészségi állapotot és segíthetnek visszafordítani a szabad gyökök által a szervezetben okozott károkat.

 

2. Emésztéshez

Elősegítheti az emésztőrendszer stimulálását és javíthatja az emésztést. Gyulladáscsökkentő jellege miatt rendkívül hatékonyan enyhítheti az emésztőrendszeri tüneteket, mint görcs, hasi fájdalom, puffadás és hasmenés.

A levelek enyhe hashajtó tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy felhasználhatók a székrekedés enyhítésére és a rendszeresebb bélmozgás támogatására. Az évszázadok során általános emésztési toniként is alkalmazták.

 

3. Gyulladásra

A levelek és a kéreg felhasználhatók gyulladás különféle formáinak kezelésére. A kéregben különösen magas a betulinsav, amelynek erős gyulladáscsökkentő hatása van. Emiatt fel lehet használni az olyan ízületi betegségek kezelésére, mint az ízületi gyulladás és a reuma. Használható az emésztőrendszert és a légzőrendszert érintő belső gyulladások enyhítésére is.

 

4. Álmatlanság esetén

Sok gyógynövényhez hasonlóan a nyírfa is elősegítheti a jó éjszakai alvást. A hatásai enyhék, nem alkalmasak arra, hogy segítsenek a komolyabb alvási problémák leküzdésében, de enyhe lazító hatással bír.

 

5. Bőr és haj 

A nyírfában található anyagok összehúzó tulajdonságokkal rendelkeznek, így számos bőrbetegség esetén hatékonyak lehetnek. A nyírfa kérge kiváló gyulladáscsökkentő és antibakteriális anyagokat (pl. betulin) is tartalmaz, így jó természetes kezelés számos gyulladásos bőrbetegség esetén. A nyír segíthet, az ekcéma és a dermatitis esetén is, kellő körültekintéssel, kiegészítő kúrát alkalmazva.

A nyírfa prélevet teheti fürdő, vagy hajmosó vízbe is, a vízben történő fürdés egy másik hatékony módszer a bőr kezelésére, a korpásodás megelőzésére és a haj gyökereinek megerősítésére.

A nyírfalevél hozzáadható a borogatáshoz az irritáció kezelésére vagy az ízületi fájdalmak enyhítésére.

 

6. Segíthet a húgyúti betegségekben

A nyírfalé segíthet a húgyúti gyulladás vagy fertőzés kezelésében. Jótékony az ödéma kezelésében és a vese múködésében is. A nyírfalevélnek vízhajtó tulajdonságai vannak. Ez pedig elősegíti a húgysav, a méreganyagok és a felesleges folyadék eltávolításában az egész testben. Ez segíthet a máj és a vese jó egészségének megőrzésében, sőt segíthet a csúnya cellulitisz megszüntetésében is.

 

  • Nem alkalmazható ödéma vagy rossz vese- vagy szívműködésű betegeknél.
  • Terhes és szoptató anyáknak kerülniük kell ennek a gyógynövénynek a használatát.

 

(Forrás: https://www.healthbenefitstimes.com/silver-birch/)

 


Tájékoztató jellegű leírásunkban nem konkrét termékek vagy azok tulajdonságai szerepelnek, hanem tudományos szakirodalomban fellelhető, vizsgálatokkal alátámasztott tények növényekről, gyógynövényekről, élelmiszerekről és azok hatásairól az emberi szervezetre.


 

 

Hol találok nyírfát?