TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Gyermekláncfű vagy pitypang

 


 

Tájékoztató jellegű leírásunkban nem konkrét termékek vagy azok tulajdonságai szerepelnek, hanem tudományos szakirodalomban fellelhető, vizsgálatokkal alátámasztott tények növényekről, gyógynövényekről, élelmiszerekről és azok hatásairól az emberi szervezetre.

 


 

gyermeklánfű hatása

 

A pitypang, vagy gyermekláncfű régóta használatos a népi, illetve a természetgyógyászat területén.

Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is van benne.

Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van. Hatóanyagai epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. A belőle főzött tea vizelethajtó és vértisztító, serkenti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású.

 

pitypang, egészség

 

Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják.

A pitypangot makacs gyomként ismerik a legtöbben, amely úgy tűnik, soha nem írtható ki a kertből, DE a hagyományos népgyógyászati ​​gyakorlatban azonban a pitypangot sokféle gyógyászati ​​tulajdonsága miatt tisztelik.

 

Íme 8 ok a pitypang vagy gyermekláncfű felhasználására:

 

1. Nagyon tápláló:

Tápértékét tekintve a gyermekláncfű nyugodtan versenyre kelhet a veteményes kert tagjaival. A pitypang tápanyagtartalma a növény minden részére kiterjed. Ez számos vitamin, ásványi anyag és rost gazdag forrása.

Kiváló A-, C- és K-vitamin-forrásként szolgál. E-vitamint, folátot és kis mennyiségű  B-vitamint is tartalmaz.

Ráadásul a pitypang jelentős mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, köztük vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot.

A pitypang gyökere gazdag inulinban, amely a növényekben található oldható rostfajta, támogatja az egészséges baktériumflóra növekedését és fenntartását a bélrendszerben.

  

2. Erős antioxidánsokat tartalmaz

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek semlegesíteni vagy megakadályozni a szabad gyökök negatív hatásait a szervezetben. A pitypang a béta-karotin és a polifenol vegyületek gazdag forrása, amelyekről ismert, hogy erős antioxidáns képességekkel rendelkeznek, amelyek megakadályozhatják az öregedést és bizonyos betegségeket.

 

3. Segíthet a gyulladás leküzdésében

A gyermekláncfű hatékonyan képes csökkenteni a betegségek által okozott gyulladást, mivel a növényben különféle bioaktív vegyületek, például polifenolok vannak jelen.

 

4. Segíthet a vércukorszint szabályozásában

A gyermekláncfű olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek állatkísérletekben és kémcsőben végzett vizsgálatok szerint bebizonyították, hogy csökkentik a vércukorszintet.

  

5. Csökkentheti a koleszterint

A pitypangban található egyes bioaktív vegyületek csökkenthetik a koleszterinszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

  

6. Segíthet a magas vérnyomás csökkentésében

A gyermekláncfű vizelethajtó hatása és káliumtartalma miatt csökkentheti a vérnyomást.

  

7. Segítheti a máj egészséges működését

Állatkísérletek kimutatták, hogy a pitypang kivonat csökkentheti a májban tárolt zsírfelesleg szintjét, és megvédheti a májszövetet oxidatív stressztől.

  

8. Támogathatja az egészséges emésztést és kezelheti a székrekedést

A kutatások azt mutatják, hogy a pitypang fokozhatja a gyomor-bél traktus összehúzódásait és mozgását, amely székrekedés és emésztési zavarok kezelésére szolgál. Ez a hatás valószínűleg a prebiotikus rost inulinnak köszönhető.

 

 

Figyelmeztetés

 

A pitypang alacsony toxicitással rendelkezik a legtöbb ember számára biztonságos, egyeseknél azonban allergiás reakciókat válthatnak ki (pl. parlagfű allergiásoknál), és kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, különösen a vízhajtókkal és az antibiotikumokkal.

 

 


Tájékoztató jellegű leírásunkban nem konkrét termékek vagy azok tulajdonságai szerepelnek, hanem tudományos szakirodalomban fellelhető, vizsgálatokkal alátámasztott tények növényekről, gyógynövényekről, élelmiszerekről és azok hatásairól az emberi szervezetre.

 


 

Hol találok gyermekláncfüvet?