TOP termékek

Házhozszállítás

Csomagod a futárnál bankkártyával is fizetheted!

20ezer Ft felett INGYENES házhozszállítás

Részletesebb információk ITTLátogassa meg a Naturharmonia.hu webüzletet a ShopManian

 

Webműsor.hu - Az online műsorújság https://webmusor.hu/

Egészség blog

Darázsfészek

Mónika
Mónika
2021.01.17 17:46
Darázsfészek

Erősíthető-e az immunrendszer

Sokat vitatott témakör az immunrendszer erősítése. Pár évvel ezelőtt az orvostársadalom még egyértelműen elzárkózott az immunrendszer erősítésének lehetőségétől.

Ma már ez az egységes ellenállás megtörni látszik. Ugyanakkor a másik oldalon az alternatív gyógyítás hívei akár túlzottan is hisznek az immunerősítés lehetőségében, sok esetben mint egyedüli lehetőség a betegségek gyógyításában. Hol lehet az igazság?

A cikk/post írása közben kicsit utána olvastam a véleményeknek:


Egy 6 évvel ezelőtti cikkben orvos állítja, hogy a gyógynövényeknek, étrend kiegészítőknek semmilyen hatása nincs az immunrendszerre, sarlatánság az egész ötlet.

Példákat is hoz fel az állításának igazolására:

 1.  "szerencse, hogy immunerősítő szerek nem léteznek, mert autoimmun betegségeket okoznának".
 2.  megkérdőjelezi a téli D vitamin pótlás szükségességét, mivel egy egészségesen táplálkozó átlagember elegendő D vitaminhoz jut.

 

De nézzük a másik oldalt: nem kell sokáig keresgélnünk, hogy olyan oldalakra bukkanjunk, ahol az immunerősítés mindenre jó: fertőzésekre, meddőségre, ízületi problémákra, autoimmun betegségekre (!!!) daganatokra (!!!) Ez utóbbiról, a daganatos megbetegedésekről itt rögtön szeretném megemlíteni, hogy oldalunkon nem fogtok daganatok kezelésére vonatkozó termékeket találni. Ez egy nehéz kérdés, nagyon komoly, esetenként végzetes betegségről beszélünk, melynek kezeléskor véleményünk szerint az orvos szava szent. Bizonyos gyógynövények pozitívan hathatnak ilyen esetben, de nem a mi feladatunk ennek eldöntése és tudásunk is kevés ennek megítéléséhez, annál is inkább mert bármely gyógynövény esetleg kedvezőtlenül befolyásolja az orvosi terápiát.

Térjünk vissza eredeti témánkhoz,

Immunrendszer erősítés, mítosz vagy működik?


Nézzük az előbb említett orvosi véleményt: az orvos az autoimmun betegségek előidézését említi mint bizonyíték, hogy nem lehet erősíteni az immunrendszert. Arról nem hallottam, hogy autoimmun betegség gyógynövény miatt alakult volna ki, ez egy nagyon vitatott kérdés, genetikai eredet, vírusok, sok tényező együttes hatása beindíthatja. Azonban bizonyos gyógynövények, pl. az Echinacea purpurea azaz bíborkasvirág alkalmazása kifejezetten ellenjavallt autoimmun betegek számára, mivel tüneteiket felerősítheti – azaz ez a növény befolyásolja/erősíti az immunrendszer működését.

A D-vitamin téli szedésének jelentőségéről, immunrendszert befolyásoló hatásáról napjainkban szerintem nem kell sokat írnom, napi szinten olvashatunk róla a Covid fertőzésekkel kapcsolatban. A másik oldalt nézve az immunrendszer megfelelő működése fontos az egészségünk megőrzésében. De nem mindenható. Kis túlzással egy törött láb nem fog immunerősítés hatására összeforrni.


Autoimmun betegeknek véletlenül sem ajánlunk echinacea tartalmú termékeket, és a refluxra is nulla hatása van az immunerősítésnek.


Akkor mégis mikor van létjogosultsága az immunerősítésnek?

Az immunrendszer a külső (és belső) ellenségtől védi a szervezetet: Vírusoktól, baktériumoktól (ezek nem szinonímák!) gombáktól. Védi a szervezetet a naponta mindenkiben kialakuló kóros szaporodású sejtektől is (daganat sejtek) de a fent említettek miatt ezzel itt nem foglalkozunk.

Az immunrendszert is erősítő hatóanyagok nem egyformán működnek: az Echinacea pl. a gamma interferon termelését fokozza, ezáltal bizonyos vírusfertőzések esetén segíthet (a Covid esetén nincs erre irányuló bizonyíték)

A D vitamin mennyisége ősz végére lecsökken a szervezetünkben. Hiányában immunrendszerünk csökkentett üzemmódban működik, fertőzésekre fogékonyabbá válunk.

A gyümölcsökben levő antioxidánsok szintén a védekezést segítik a káros szabadgyökök közömbösítésével, ősszel-télen általában kevesebbet fogyasztunk belőlük.

A Béta glükánok immunmoduláló hatása napjainkban egyre ismertebbé válik – ez kicsit szívügyem, ezzel foglalkoztam az egyetemen.

Figyeljük szervezetünk jelzéseit!

Megfázás esetén ne nyúljunk azonnal antibiotikumhoz.

Az ajak herpes megjelenése egyértelmű üzenet, hogy az immunrendszerünk támogatásra szorul. Ha gyakran visszatérő egyéb fertőzésünk van érdemes megpróbálkozni vele.

Október környékén, amikor ezek a fertőzések legtöbbünknél felütik a fejüket itt az ideje hogy a gyógynövényekhez, étrendkiegészítőkhöz forduljunk.


Végezetül 10 immunerősítő gyógynövény, vitamin, étrend kiegészítő, a teljesség igénye nélkül:

 • Echinacea
 • Homoktövis
 • Csipkebogyó
 • C-vitamin
 • D vitamin
 • Fokhagyma
 • Grapefruitmag kivonata
 • Szelén
 • Cink
 • ß-D glükánok