A Hemp vagy Kendermag Protein egy olyan növényi fehérjeforrás, melyet fogyaszthatnak vegetáriánusok, vegánok, továbbá laktóz, glutén, szója vagy tejhehérje intoleranciával küzdő emberek is.
A kendermagprotein teljes értékű vegán fehérje:
A kender kiváló minőségű vegán fehérje, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat, valamint rostot, egészséges zsírokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
A kender egy teljes értékű fehérje, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeket az étkezéssel kell bevinnünk.
A kenderfehérje aminosavprofilja hasonló a tojásfehérjéhez és a szójához, amelyek egyaránt kiváló minőségű fehérjeforrások.
Egy 1/4 csésze (30 gramm) adag kenderfehérje por körülbelül 120 kalóriát és 15 gramm fehérjét tartalmaz.
Azok számára, akik a kevésbé feldolgozott fehérjeforrásokat részesítik előnyben, a kenderfehérje jó választás.
Könnyen emészthető:
A kutatások azt mutatják, hogy az őrölt kendermagban található fehérjék 91–98% -a emészthető. (https://www.healthline.com/nutrition/hemp-protein-powder#digestion)
Ez azt jelenti, hogy a szervezet a kenderfehérjeporban található aminosavak szinte mindegyikét felhasználjuk fontos testi funkciókhoz, például regeneráláshoz és izomépítéshez.
A kutatások szerint a kender könnyen emészthető, mert tartalmaz edestint (ez egy biológiailag aktív fehérje) és albumint, amelyeket a szervezet gyorsan le tud bontani és felhasználni.
Kutatások kimutatták, hogy a hőfeldolgozás körülbelül 10%-kal csökkentheti a kenderfehérje emészthetőségét, ezért keresd a hidegen sajtolt magvakból készült kenderfehérje-porokat, mint például az Iswari Kenderfehérje.

A kendermagprotein jó rostforrás:
A magas rosttartalmú étrend számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a jobb, kiegyensúlyozotabb vércukorszintet, az egészséges bélbaktériumokat és a bélrák kockázatának csökkentését.
A nőknek napi 25 grammot és a férfiaknak 38 gramm rostot kell fogyasztaniuk.
A rostban gazdag ételek , például a kenderfehérje segíthetnek ebben.
A kenderfehérje -porok különböző mennyiségű rostot tartalmazhatnak attól függően, hogy hántolt vagy hámozatlan kendermagból készültek -e, és hozzáadtak -e további rostot.
A kenderfehérje por jó rostforrás, adagonként 8 grammot tartalmaz, sokkal többet, mint a legtöbb más növényi alapú fehérjepor.
Telítetlen zsírokat tartalmaz
A kenderfehérje por kendermagból készül, amelyet az olaj kinyerése miatt préselnek, de még mindig az eredeti zsírtartalom nagyjából 10% -át tartalmazza.
A kendermag ideális 3: 1 arányban tartalmaz omega-6 és omega-3 zsírsavakat.
Egy tipikus nyugati étrend kiegyensúlyozatlan 15: 1 arányban biztosítja ezeket a zsírokat, és számos krónikus betegség kapcsolódhat ehhez a rossz arányhoz.
Mivel a kenderfehérje por kevésbé finomított, mint más fehérjeizolátumok, több zsírt tartalmaz, mint a legtöbb fehérjepor.
A kenderfehérje por zsírt tartalmaz, felbontás után a hűtőszekrényben érdemes tárolni, hogy megakadályozzuk a zsírok avasodását.
A kenderfehérje por omega-6 és omega-3 zsírsavakat tartalmaz ideális 3: 1 arányban, ami elősegíti a szív egészségét, de emiatt valamivel magasabb a kalóriatartalma.

Ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag
A kendermag hihetetlenül gazdag ásványi anyagforrás, például foszfor, magnézium , kalcium , vas, mangán, cink és réz található benne nagy arányban.
Ráadásul a kendermag lignánamidoknak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antioxidánsok megvédik szervezeted az oxidatív károsodástól, amelyet krónikus betegségekhez kötődhetnek, beleértve a szívbetegségeket és a cukorbetegséget, így az antioxidánsokat tartalmazó ételek fogyasztása jót tesz az egészségének.
A kenderfehérje por jó antioxidáns- és ásványi anyagforrás, különösen magnézium és vas tartalma magas, ami jótékony hatással van az egészségére.
Mennyi kenderfehérje ajánlott?
A kender fehérjepor hasznos kiegészítő fehérjeforrás lehet, különösen a sportolók számára. 5-7 evőkanál kenderfehérje por naponta biztosítja az ideális mennyiségű fehérjét inzenzív testmozgást végzők számára is.
Mellékhatások és óvintézkedések
A kenderfehérje por a legtöbb ember számára biztonságos!
Mivel a kenderfehérje viszonylag nagy mennyiségű rostot tartalmaz, egyeseknél gázosodás, puffadás vagy hasmenés jelentkezhet, ha túl gyorsan fogyasztanak túl sokat.
Ezenkívül azoknak, akik allergiásak a kenderre, kerülniük kell a kenderfehérje fogyasztását.
Néhány állatkísérlet azt sugallja, hogy a kender nem biztonságos terhes vagy szoptató nők, vérszegénységben szenvedők és gyenge immunitású betegek számára, de emberi vizsgálatokra van szükség.
Összefoglalva
A kenderfehérje por egy teljes értékű fehérje, amely antioxidánsokat, ásványi anyagokat, rostot és telítetlen zsírokat tartalmaz.
Jó választás, különösen a vegánok számára!