TOP termékek

Házhozszállítás

Mi micsoda? A-tól Z-ig

Zöld kávé

Eszter
2020.01.01 21:42
Zöld kávé

A zöld kávébab népszerű fogyást és vitalizálást támogató növény, de működik-e, és biztonságos-e?

A zöld kávébab vagy a nyers kávébab nem pörkölt kávébab . A zöld kávébab kivonat népszerű fogyókúrás kiegészítő.

Egyes kutatások azt is sugallják, hogy a zöld kávébab kivonat egészségügyi előnyökkel járhat, például javíthatja a vérnyomást és a koleszterinszintet . Ez a meggyőződés a zöld kávé antioxidáns tulajdonságaiból és más farmakológiailag aktív vegyületekből fakad .

zöldkávé kivonat klorogénsavakat tartalmaz , amelyek az antioxidáns vegyületek egy csoportja, amelyek a tudósok szerint felelősek lehetnek annak egészségügyi hatásaiért.

 

Mi a zöld kávé?

A zöld kávébab pörköletlen babkávé. Minden kávébab természetes állapotában zöld vagy sárgás-pirosas, és a pörkölési folyamat teszi barnává.

A kávébab gazdag antioxidánsokban és más farmakológiailag aktív vegyületekben. A kutatók úgy vélik, hogy a klorogénsavak és a koffein felelősek az emberek által tapasztalati úton felfedezett, a zöld kávébabbal összefüggő számos egészségügyi előnyért.

A klorogénsavaknak számos lehetséges egészségügyi hatása van a felülvizsgálati tanulmányok szerint , beleértve:

  • antioxidáns
  • gyulladáscsökkentő
  • vérnyomáscsökkentő

Segíthetnek a szív és a máj védelmében is.

A pörkölés során bekövetkező kémiai változások miatt a kávébab pörkölt vagy pörköletlen legyen is, hatással van a testre.

Sajnos a klorogénsavak nagy része elvész, ha az emberek nagyon magas hőmérsékletre melegítik a kávébabot. A pörkölt kávé azonban még mindig sok más egészséges vegyületet tartalmaz.

Fogyás

A koffein fogyasztása elősegítheti a fogyást. Néhány áttekintő tanulmány kimutatta, hogy a koffeinfogyasztás hozzájárulhat a testtömeg , a testtömeg-index ( BMI ) és a testzsír csökkentéséhez.

A tudósok azonban úgy vélik, hogy a zöld kávébab kivonatban található magas klorogénsav-kulcs kulcsfontosságú a fogyás szempontjából.

Egy régebbi 2013-as jelentés arról számol be, hogy a klorogénsav segíthet csökkenteni a vércukorszintet  azáltal, hogy csökkenti a szénhidrát felszívódást az emésztőrendszerben.

A klorogénsavak emelhetik a zsíranyagcserét, csökkenthetik a koleszterin- és trigliceridszintet, és javíthatják az elhízással kapcsolatos hormonszinteket.

 

zöld kávé

2-es típusú diabétesz

Mivel segíthetnek a glükóz és az inzulin szabályozásában, amint ez a cikk tárgyalta, a klorogénsavak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy ellenőrzésében is segíthetnek .

Egy 2020-as felülvizsgálat arról számolt be, hogy a zöldkávé kivonat javíthatja a vércukorszintet, és hogy napi több mint 400 milligramm (mg) dózisban javíthatja az inzulinszintet is.

Vérnyomás

A zöld kávékivonat pozitívan befolyásolhatja az ereket, ami jelentős hatással van a szív egészségére.

A zöld kávébab kivonat segíthet az embereknek a vérnyomás szabályozásában. Egy 2019-es áttekintés azt mutatta, hogy több mint 400 mg kivonat 4 hétig történő fogyasztása jelentősen csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást magas vérnyomásban szenvedőknél .

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás

A kutatások azt mutatják, hogy a zöld kávébab antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A krónikus gyulladás lehet károsíthatja sejtek, és kulcsfontosságú vezető számos egészségügyi problémánál, beleértve az ízületi gyulladást , cukorbetegséget, és autoimmun betegséget is.

Emiatt az antioxidánsokat tartalmazó ételek fogyasztása az egészséges étrend részeként jelentős, egészségügyi előnyökkel járhat, beleértve a zöld kávébab kivonatot is.

Számos tanulmány és áttekintés kimutatta, hogy a zöld kávébab kivonat segíthet az embereknek a fogyásban.

2020- tól kezdődő kutatások egyetértenek abban, hogy a zöld kávébab kivonat javíthatja a biomarkereket, beleértve a következőket:

  • csökkent az összes koleszterinszint
  • csökkentette az LDL-koleszterinszintet, bár csökkentette a HDL (jó) koleszterinszintet is
  • a trigliceridszintre szerény, nem jelentős hatás

Sok tanulmány azonban kis mintamérettel és rövid időtartammal rendelkezik. Ezek a korlátok azt jelentik, hogy a kutatók nem ismerik ennek a kiegészítésnek a valódi hosszú távú hatásait. 

Biztonság és mellékhatások

Mivel a kutatás korlátozott, a tudósok nem ismerik a zöld kávébab valódi hosszú távú hatásait. A jelenlegi kutatás azt sugallja, hogy alapvetően megbízható és biztonságos része lehet az életünknek.

A zöld kávé koffeint tartalmaz, amelynek számos mellékhatása lehet, ha az emberek nagy mennyiségben fogyasztják. Ezek a mellékhatások közé tartozik a szorongás , az idegesség és a gyors szívverés.

Típustól függően a zöld kávé termékek változó mennyiségű koffeint tartalmaznak. Ha egy személy érzékeny a koffeinre, fogyasztása előtt feltétlenül olvassa el a termék címkéjét.

A kutatók nem ismerik a biztonságos dózist állapotos vagy szoptató kismamák, gyermekek, illetve máj- vagy vesebetegségben szenvedőknél, ezért ők csak óvatosan fogyasszák, lehetőleg egyeztetve kezelőorvosukkal.

A kávéallergiában szenvedőknek kerülniük kell a zöld kávébab kivonatot.