TOP termékek

Házhozszállítás

Csomagod a futárnál bankkártyával is fizetheted!

20ezer Ft felett INGYENES házhozszállítás

Részletesebb információk ITTLátogassa meg a Naturharmonia.hu webüzletet a ShopManian

 

Webműsor.hu - Az online műsorújság https://webmusor.hu/

A cég költözik, ezért kb 1,5-2 hét kiszállítási szünet várható.
Előreláthatólag az utolsó csomag feladási napunk július 12. péntek (a megrendelések leadását ezért kérjük lehetőleg július 09-ig ) várhatóan július 27-28 az ezt követő első csomagfeladási napunk.

Ez idő alatt az ügyfélszolgálat telefonon korlátozottan elérhető, kérjük inkább email-t írjon: info@naturharmonia.hu

Alternativa3

A Alternativa3 organikus tisztességes kereskedelmi, Fair Trade termékeket állít elő.

"Célunk, hogy felelősségteljes, fenntartható és minőségi alternatívákat kínáljunk a gyakran fogyasztott termékekhez, különösen a kávéhoz, a kakaóhoz és a nádcukorhoz.

Szövetkezetünk mindennapi életének alapja egészséges termékek, tartósítószerek vagy mesterséges adalékok nélkül, maximálisan ügyelve mind a gyártási folyamatra, mind pedig a legjobb alapanyagok kiválasztására, mindig ökológiai és tisztességes kereskedelemre.

Jelenleg Spanyolországban mi vagyunk az egyetlen Fair Trade bio kakaótermelő. Elkötelezettek vagyunk a minőség, az innováció, a felelősség és a társadalmi és környezeti fenntarthatóság mellett. Ezért a tisztességes kereskedelem szövetkezetünk egyik legfontosabb pillére, működési módja, amely ötvözi a társadalmi igazságosságot, a környezet tiszteletben tartását és a gazdasági fenntarthatóságot."

Fair trade projektek: Az elmúlt években a cég 3 Fair trade projektet valósított meg:
A kakaótermelők falujában a gyerekek még nem találkoztak számítógéppel. Az AlterNativa3 kialakított egy számítógép szobát a helyi iskolában.
Az iskolában ugyan megtanulnak olvasni, de könyvük egyáltalán nincs. A cég létrehozott egy könyvtárat és mintegy 3000 könyvet ajándékozott a falunak.
A legszegényebb, sokgyermekes családokban esélytelen a gyerekek iskoláztatása, még a nem túl magas tandíjat sem tudják kifizetni (mintegy 1800Ft-nak megfelelő összeg/gyermek) Az AlterNativa3 cég ösztöndíjprogramjával segíti a szegények iskolába járását.
Valamennyi Alternativa3 termék FAIR TRADE minősítésű
Tények, amit a fair trade-ről tudnod kell
1. Mi az a méltányos kereskedelem/fair trade?
A fair trade fogalma leginkább a fejlődő országokból származó élvezeti termékek kapcsán ismert. A méltányos kereskedelem lényege, hogy olyan árban állapodik meg a kereskedő és a résztvevő, amely valóban kifejezi a termelők anyagi és munkaráfordításait. A felvásárlói ár kialakítása során figyelembe veszik a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket.
2. A magasabb béren kívül miért jó a termelőnek?
A méltányos kereskedelem kezdeményezései közé tartozik az előre fizetés, valamint, hogy hosszú távú szerződéseket kötnek a termelők biztonságának növelésére. Így a termelő bevételei stabilabbá válnak, segítik a tervezést és a beruházást.
3. Mi az az ár-prémium?
Egyes független minősítő szervezetek, mint például a Fair Trade Foundation a közösen meghatározott minimum ár fölött prémiumot is fizet a termelőknek, ha azok vállalják, hogy ezt a pénzt a közösség számára fontos célra fordítják: például orvosi ellátás, oktatás, ivóvízellátás stb.
4. Miért drágább a fair trade termék?
Mivel a hatalmas piaci versenyben a nagy forgalmazó cégek, de elsősorban a szupermarketek erősen nyomott árral dolgoznak, valójában az általunk „normálisnak” tartott bolti ár köszönő viszonyban sincs a termék előállításához fűződő valódi társadalmi, gazdasági és környezeti költségekkel. Tehát az agresszív felvásárlói árpolitika mögött sokszor a fejlődő országokban dolgozók kizsákmányolása, emberi jogainak megsértése és környezetpusztítás áll.
5. Na de, hogy néz ki ez konkrét számokkal?
Például a nemzetközi banánkereskedelem 75%-a maroknyi globális nagyvállalat kezében összpontosul. A folyamat legnagyobb befolyású szereplői azonban mégsem ők, hanem a kiskereskedők, azaz a szupermarketek, akik sokszor visszaélnek a kezükben összpontosuló vevői erővel. A koncentrált kiskereskedelmi piacon a nagyobb láncok komoly profitra tesznek szert azzal, hogy fenntarthatatlanul alacsony árat fizetnek a közvetítőknek.
6. Európa sem a totális biotermesztésről híres, mégis mi itt a probléma?
Többek között a banán esetében a monokultúrás termesztés következtében a növények érzékenyebbek a betegségekre, ezért az ültetvényeken egyre több rovarirtó- és gombaölőszert használnak. Mivel a banántermesztés ma is élőmunka-igényes folyamat, az ültetvényeken sok a munkás. Sokszor nem tartják be az előírásokat és a gépek valójában a munkásokat is permetezi. Néhány országban, így Costa Ricában, törvény írja elő, hogy a munkások permetezéskor nem tartózkodhatnak a földeken, ám a törvényt a munkavezetők nem tartják be.
Mivel a munkások és családjaik barakkjai az ültetvényeken állnak, a rendszeres permetezés beborítja otthonaikat, szennyezi veteményes kertjeiket, ivóvizüket. A munkások a csomagoláskor, a gyümölcsök lemosásakor szennyeződött vizet is gyakran hasznosítják a ház körül. Ami a permetből nem marad sem az embereken, kunyhókon, sem a banánleveleken, az a talajba és onnan az élővizekbe kerül.
A vegyszerkoktél károsítja a szemet, depressziót, légzőszervi problémákat, bőrbetegséget, meddőséget, vetélést, rákot okoz. A Costa Rica-i Nemzeti Egyetem kutatása szerint a banáncsomagoló üzemekben dolgozó asszonyok között az országos átlagnál kétszerte gyakoribb a leukémia, gyakrabban hoznak a világra sérült gyermeket.
Az ültetvényeken ritkán van orvos, s ha van is, munkáltatója érdekeit védve nem szívesen igazolja a betegség és a permetszerek közti összefüggést.
7. Milyen termékekről van szó?
Fair trade minősítéssel nálunk leginkább ezeknél az élelmiszereknél találkozunk: kávé, kakaó/csoki.
8. Honnan tudom, hogy méltányos kereskedelemből származik-e az adott termék?
Keresd a címkét! Csoki, kávé, tea esetén már itthon is többféle független minősítéssel is találkozhatunk. Alapvetően a Fair Trade logójú termékek felelnek meg a legszigorúbb emberjogi követelményeknek:
9. Néhány termelő miatt érdemes ezzel foglalkozni?
Több százmillió ember és családjaik megélhetése függ ezeknek a termékeknek az előállításától.
- A Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) az ENSZ szakosodott szervezete adatai szerint világszerte az 5-17 év közötti gyerekmunkások 60%-a mezőgazdaságban dolgozik, ami mintegy 98 millió gyereket jelent. A gyerekmunka hátterében elsősorban a családok szegénysége áll.
- A világon mintegy 50 millió ember mindennapi megélhetése függ a kakaótól.
- A kakaótermés 80-90%-a kistermelőktől, kisméretű gazdaságokból származik.
- Ecuadorban mintegy 220 000 család függ a banántermeléstől. A termelők 56%-a kistermelő, kevesebb, mint tíz hektár földtulajdonnal.
- A banán számos latin-amerikai és karibi állam első számú exportcikke. Ecuador exportbevételének 10%-a banánból származik, a törékeny dominikai gazdaság 60%-át a banántermesztés biztosítja.
- Mindegy 25 millió kistermelő állítja elő a világ teljes kávétermésének 80%-át.
- Közel 125 millió ember megélhetése függ a kávé előállításától.
12. Hol lehet a legtöbb fair trade terméket kapni?
Nagy-Britannia a világ vezető fair trade piaca. Az országban minden harmadik eladott banán méltányos kereskedelemből származik. 2012-ben fair trade termékek teljes forgalma 1,57 milliárd fontot tett ki, ami 19%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Árnyalja a képet, hogy a fair trade termékek még így is a brit étel- és ital forgalomnak mindössze 1,5%-t teszik ki.