Úgy tudjuk, hogy a kakaót először a közép-amerikai maják civilizációja fogyasztotta.

Spanyol hódítók (nem véletlen, hogy az Alternativa3 spanyol csokikat és kakaókat ajánljuk) vezették be Európába, és gyorsan népszerűvé vált egészséget elősegítő élelmiszerként.

A kakaópor a kakaóbab összetörésével és a zsír vagy kakaóvaj részleges eltávolításával készül.

Ma a kakaó a csokoládégyártásban játszott szerepéről a leghíresebb. 

A modern kutatások kimutatták, hogy valóban tartalmaz olyan fontos vegyületeket, amelyek előnyösek lehetnek az egészségre nézve.

1. Gazdag polifenolokban: A polifenolok a természetben előforduló antioxidánsok, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a gyümölcsök, zöldségek, tea, csokoládé és a bor. A kakaó a polifenolok egyik leggazdagabb forrása. Különösen bőséges a flavanolokban, amelyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. A kakaó feldolgozása és melegítése azonban elveszítheti jótékony tulajdonságait. Gyakran alkalikusan kezelik a keserűség csökkentése érdekében, ami a flavanol-tartalom 60% -os csökkenését eredményezi, az Alternativa3 bio, organikus kakaóporok azonban megőrzik gazdag hatóanyagtartalmukat.

2. Csökkentheti a magas vérnyomást a nitrogén-oxid szintjének javításával: A kakaó porított és étcsokoládé formájában egyaránt segíthet a vérnyomás csökkentésében, a kakaóban található flavanolok javítják a vér nitrogén-oxid- szintjét, ami javíthatja az erek működését és csökkentheti a vérnyomást.

3. Csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát: A vérnyomás csökkentése mellett úgy tűnik, hogy a kakaónak más tulajdonságai is vannak, amelyek csökkenthetik a szívroham és a stroke kockázatát. A flavanolban gazdag kakaó javítja a vér nitrogén-oxid szintjét, amely ellazítja és kitágítja az artériákat és az ereket, és javítja a véráramlást.Sőt, a kakaóról kiderült, hogy csökkenti a „rossz” LDL-koleszterint, az aszpirinhez hasonló vérhígító hatást fejthet ki, javítja a vércukorszintet és csökkenti a gyulladást. Ezeket a tulajdonságokat a szívroham, a szívelégtelenség és a stroke alacsonyabb kockázatához kötik. Kilenc tanulmány áttekintése 157 809 embernél azt találta, hogy a magasabb csokoládéfogyasztással a szívbetegségek, agyvérzés valószínűsége csökkent.
4. A kakaóban (főleg a nyers vagy minél kevésbé feldolgozott kakaóban) lévő polifenolok javítják az agy véráramlását és az agy működését: Számos tanulmány megállapította, hogy a polifenolok, melyek a kakaóban találhatók, csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek kockázatát az agy működésének és a véráramlásnak a  javításával. A flavanolok átjutnak a vér-agy gáton, és részt vesznek a biokémiai folyamatokban, amelyek neuronokat és fontos molekulákat termelnek az agy működéséhez.
5. Javíthatja a hangulatot, csökkentheti a depressziót és a stresszt: A kedélyre gyakorolt ​​pozitív hatások oka lehet a kakaó flavanoljai, a triptofán természetes hangulatstabilizáló szerotoninná való átalakulása , koffeintartalma vagy egyszerűen a csokoládéfogyasztás érzékszervi öröme.
6. Meglepő módon, a csokoládé segítheti a súlykontrollt: Némileg paradox módon a kakaó és csokoládé formájában is, segíthet a testsúlykontrollban. Segíthet az energiafelhasználás szabályozásában, az étvágy és a gyulladás csökkentésében, valamint a zsíroxidáció és a teltségérzet fokozásában. Tanulmányok szerint az embereknek, akik gyakrabban fogyasztottak csokoládét, alacsonyabb volt a BMI indexük, mint azoknak, akik ritkábban ették, annak ellenére, hogy az előbbi csoport több kalóriát és zsírt fogyasztott.

A kakaó évezredek óta elbűvöli a világot.

A kakaó egészségügyi előnyei közé tartozik a gyulladáscsökkentés, a szív és az agy egészségének javulása, a vércukorszint kiegyensúlyozása és a súlykontroll, valamint az egészséges fogak és  szép bőr.

Tápláló és könnyen hozzáadható az étrendhez, kreatív módon. Mindenképpen használj feldolgozott, organikus/bio kakaóport vagy étcsokoládét, amely több mint 70% kakaót tartalmaz, ha maximalizálni szeretnéd az egészségügyi előnyöket.