Nem ez a leggyorsabban elkészülő receptünk, de megéri a ráfordított időt. Igaz, utána percek alatt elfogy. Vegán, gluténmentes, fantasztikus ízvilágú desszert.
Hozzávalók (4 pohárhoz)
.
Sós karamell krém.
- 1 csésze kókusztej, egy éjszakán át hűtött (a sűrű rész a dobozból)
- csipet só
.
Karamell hab.
- 1 csésze (150g) kesudió
- víz a kesudió áztatásához
- 1/3 csésze (80 ml) növényi tej ízlés szerint
- 1/4 csésze (60 ml) juharszirup
- 2 evőkanál (30g) olvasztott kókuszzsír
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 evőkanál a már elkészített sós karamell krémből
.
Díszítés
- apróra vágott mogyoró
- 2 evőkanál + 1 evőkanál (40 ml) kókuszzsír
- őrölt fahéj és szerecsendió
- vegán tejszínhab
.
Elkészítés
Karamell
Keverd össze az összetevőket, és főzd 35-40 percig alacsony lángon, amíg nagyon sűrű karamellkrémmé nem válik. Vedd le a tűzről, és add hozzá a tengeri sót.
.
Mousse
A kesudiót legalább két órán át áztasd vízben. Ha sietsz, áztasd forró vízben 10 percig.
2. Tedd turmixgépbe az áztatott (lecsöpögtetett) kesudiót, majd add hozzá a hab többi összetevőjét. Turmixold teljesen simára.
.
Összeállítás
Tedd a poharak aljára sós karamell krémet, majd rá a sós karamellás habot. Szórd meg apróra vágott mogyoróval. Amíg elkészül a csokikrém a tetejére tedd hűtőbe.
- Olvaszd fel a csokoládét a kókuszzsírral mikrohullámú sütőben (vagy vízgőz felett), időnként ellenőrizd, amíg teljesen megolvad, krémes és selymes lesz. Önts a sós karamellás poharak tetejére és tedd vissza a hűtőbe. Tálalás előtt díszítsd vegán tejszínhabbal, és szórd meg fahéjjal és szerecsendióval.
Legfeljebb 2 napig tárolhatod a hűtőben. De nem fogod addig tárolni - nekünk soha nem sikerült