TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Egészség blog

9 ok, amiért egész évben jó, ha elérhető a gyermekláncfű

Eszter
Eszter
2021.11.01 10:08
9 ok, amiért egész évben jó, ha elérhető a gyermekláncfű

Vércukor, epe, máj, vérkeringés, emésztés...számtalan ok, amiért a népgyógyászatban már több ezer éve előszeretettel használják. Fedezzük fel együtt most újra, ezt a híresen, mindent túlélő növényt.


 

Tájékoztató jellegű leírásunkban nem konkrét termékek vagy azok tulajdonságai szerepelnek, hanem tudományos szakirodalomban fellelhető, vizsgálatokkal alátámasztott tények növényekről, gyógynövényekről, élelmiszerekről és azok hatásairól az emberi szervezetre.

 


 

gyermeklánfű hatása

 

A pitypang, vagy gyermekláncfű régóta használatos a népi, illetve a természetgyógyászat területén.

Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is van benne.

 

 Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Növelheti az erőnlétet.

Javítja az emésztést (enyhe hashajtó).

Gyulladáscsökkentő hatása van.

Segíthet a problémás bőr javításában

Hatóanyagai epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre.

A belőle főzött tea vizelethajtó és vértisztító, serkenti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású.

 Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint.

 Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják.

 

pitypang, egészség

 

A pitypangot makacs gyomként ismerik a legtöbben, amely úgy tűnik, soha nem írtható ki a kertből, DE a hagyományos népgyógyászati ​​gyakorlatban a pitypangot sokféle gyógyászati ​​tulajdonsága miatt tisztelik.

 

 

Íme 9 érv a pitypang vagy gyermekláncfű felhasználására:

 

 

1. Nagyon tápláló:

Tápértékét tekintve a gyermekláncfű nyugodtan versenyre kelhet a veteményes kert tagjaival. A pitypang tápanyagtartalma a növény minden részére kiterjed. Ez számos vitamin, ásványi anyag és rost gazdag forrása.

Kiváló A-, C- és K-vitamin-forrásként szolgál. E-vitamint, folátot és kis mennyiségű  B-vitamint is tartalmaz.

Ráadásul a pitypang jelentős mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, köztük vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot.

A pitypang gyökere gazdag inulinban, amely a növényekben található oldható rostfajta, támogatja az egészséges baktériumflóra növekedését és fenntartását a bélrendszerben.

  

2. Erős antioxidánsokat tartalmaz

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek semlegesíteni vagy megakadályozni a szabad gyökök negatív hatásait a szervezetben. A pitypang a béta-karotin és a polifenol vegyületek gazdag forrása, amelyekről ismert, hogy erős antioxidáns képességekkel rendelkeznek, amelyek megakadályozhatnak bizonyos betegségeket és késleltethetik az öregedést.

 

3. Segíthet a gyulladás leküzdésében

A gyermekláncfű hatékonyan képes csökkenteni a betegségek által okozott gyulladást, a növényben jelen lévő különféle bioaktív vegyületeknek, például polifenoloknak köszönhetően.

 

4. Segíthet a vércukorszint szabályozásában

A gyermekláncfű olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek több kutatás és kísérlet alatt végzett vizsgálatok szerint bebizonyították, hogy csökkentik a vércukorszintet. 

A glükóz a test legtöbb szervének fő energiaforrása, és a hasnyálmirigyben található β-sejtek elégtelen inzulinfelszabadulása a glükózszint elégtelen szabályozásához és anyagcserezavarokhoz vezethet. Ezen segíthetnek a gyermekláncfűben jelen lévő  aktív összetevők ( az alkaloidok, glikozidok, aminosavak, terpenoidok, szervetlen ionok, szteroidok). Ezekről a komponensekről kimutatták, hogy közvetlenül vagy közvetve befolyásolják a glükózfelvételt és az anyagcserét.

A pitypang legfontosabb és átfogóan vizsgált bioaktív komponensei a klorogénsav (CGA), a cikóriasav (CRA), a taraxaszterol (TS) és a szeszkviterpén-laktonok (SEL). Ezeket az összetevőket használják az antidiabetikus gyógyszerek előállítása során is. Ezek a vegyületek javíthatják az inzulin kiválasztását a hasnyálmirigyből, miközben egyidejűleg javítják a glükóz (cukor) felszívódását az izomszövetben.

 

  

5. Csökkentheti a koleszterinszintet

A pitypangban található egyes bioaktív vegyületek csökkenthetik a koleszterinszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

  

6. Segíthet a magas vérnyomás csökkentésében

A gyermekláncfű vizelethajtó hatása és káliumtartalma miatt csökkentheti a vérnyomást.

 

7. Jótékony a bőrnek:

Segíthet zsíros bőr, akne, cellulitis esetén. Segíti a bőr egészséges öntisztulását.

 

8. Segítheti a máj egészséges működését

Állatkísérletek kimutatták, hogy a pitypang kivonat csökkentheti a májban tárolt zsírfelesleg szintjét, és megvédheti a májszövetet az oxidatív stressztől. Serkenti a máj aktivitását. Támogatja a máj méregtelenítő funkcióit.

 

  

9. Támogathatja az egészséges emésztést és kezelheti a székrekedést

A kutatások azt mutatják, hogy a pitypang fokozhatja a gyomor-bél traktus összehúzódásait és mozgását, amely székrekedés és emésztési zavarok esetén segíthet. Ez a hatás valószínűleg a prebiotikus rostnak az inulinnak köszönhető. A pitypang gyökere inulint tartalmaz, amely frukto-oligoszacharidokat (FOS) tartalmaz. A FOS egy összetett szénhidrát; bevitele jótékony hatással van a bifido-baktériumokra, amelyek eltávolítják a kórokozókat a gyomor-bél traktusban, ezáltal támogatva az immunrendszer működését.

 

Figyelmeztetés

A pitypang a legtöbb ember számára biztonságos, egyeseknél azonban allergiás reakciókat válthatnak ki (pl. parlagfű allergiásoknál), és kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, különösen vízhajtókkal és antibiotikumokkal, véralvadásgátlókkal és májbetegségekre adott néhány gyógyszerrel.

 

 

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/

https://www.express.co.uk/life-style/health/1291444/type-2-diabetes-symptoms-signs-dandelion-lower-blood-sugar 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083


Tájékoztató jellegű leírásunkban nem konkrét termékek vagy azok tulajdonságai szerepelnek, hanem tudományos szakirodalomban fellelhető, vizsgálatokkal alátámasztott tények növényekről, gyógynövényekről, élelmiszerekről és azok hatásairól az emberi szervezetre.

 

 

HOL TALÁLOK GYERMEKLÁNCFÜVET EGÉSZ ÉVBEN? (kattints a képekre)

 

Vásárlónk írta:  Már 3 hét alatt javultak az emésztési problémáim. Emellett az sem elhanyagolható, hogy sem alkoholt, se más adalékanyagot nem tartalmaz. (Szalay Éva)

 

 

 

 

 

Tiszta gyermekláncfű/pitypang préslé, bio gyermeklánfű préselése által előállítva.

 

A préslevek nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott anyagot (cukrot, vizet, alkoholt, tartósító- színezék anyagot sem). Felbontás után hűtőben tárolva 7-10 napig fogyaszthatók.

 

Kúraszerű alkalmazásuk javasolt. Fogyaszthatók magukban, vagy vízzel, gyümölcslével, teával hígítva.

 

Tradícionális osztrák minőség!